ירקות טריים או קפואים, מה עדיף?
אלו מאיתנו שזכו לגדל ירקות בגינה, יכולים להעיד כמה הם טעימים ומדהימים כאשר אוכלים אותם מיד לאחר שנקטפו. לצערנו – כאשר אנו קונים תוצרת טרייה בשווקים, היא לא תמיד באותה איכות.
כאשר המזון מיועד לשיווק, יש לרוב צורך לקטוף אותו בטרם הבשיל, כדי למנוע קלקול עד הגעתו לצרכן – ואז ערכו מבחינת תכולת רכיבים תזונתיים אינו אופטימלי. בהמשך - בפרק הזמן של האחסון והשיווק, הירקות והפירות מתחילים לאבד ערכים תזונתיים נוספים.
ירקות קפואים: נקטפים לרוב במועד קרוב יותר לשיאם התזונתי, ומיד עוברים תהליכי הקפאה, למרות שההקפאה עצמה גורמת לאיבוד חלקי של ערכים תזונתיים, היא גם משמרת את היתר ומונעת המשך איבודם.
כלל אצבע למתלבטים: תמיד עדיף לאכול ירק קפוא, על פני אי אכילה של ירק בכלל.
צורת הבישול – גם היא יכולה לתרום לשימור איכות הירק:
• אין צורך להפשיר את הירקות טרם בישולם, בדיקות מראות שבישול מיידי מההקפאה מבטיח כמויות מקסימליות של ויטמין C.
• אידוי מהיר הוא תמיד עדיף על פני בישול ממושך בכמות מים גדולה. גם אידוי מהיר במיקרו יתכן ועדיף לדעת חוקרים מסוימים .
• יש לזכור שמרבית נוגדי החמצון בירק מצויים בקליפה, אם היא ראויה למאכל, מומלץ להשאירה.
• העגבניה העשירה בליקופן (נמצא יעיל על פי מחקרים למניעת סרטן הפרוסטטה, מחלות לב ואיבוד ראיה עם הגיל) היא יוצאת דופן. בישול הופך את הליקופן וחלק מהקארוטנואידים ליותר זמינים!
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.